Barion Pixel

Afázia = Beszéd-fogyatékosság

Az afázia egy szerzett nyelvi és kommunikációs zavar. A betegséget megelőzően minden érintett beteg úgy beszélt és élte az életét, mint bárki más. Aztán derült égből villámcsapásként egyik napról a másikra – az afáziát kiváltó stroke, baleset vagy egyéb agyi sérülés következtében – megváltozott az élete: máshogy működnek a korábbi kapcsolatok az agyban a nyelvvel, a világgal, a másokhoz való kapcsolódással, esetleg mozgással.

Mindig van lehetőség a tanulásra. A fejlődés mértéke egyéntől és sérüléstől függ. Az újratanulás életünk végéig tart és minden egyes fejlesztéssel töltött nap és alkalom egy újabb esély az afáziás betegeknek.

Az afázia tünetei

Különböző életkorban jelentkezhet, az afázia nemcsak az időskorban fordul elő!
A betegség tünetei sokfélék lehetnek. Van olyan beteg, aki nem tudja megfogalmazni gondolatait, panaszait, kívánságait; egy másik pedig rosszul érti, amit mondanak neki. Gondot okozhat az olvasás, írás. Az afázia típusától függően különböző mértékben sérülhet a beszédmegértés, a spontán beszéd, az olvasás- és íráskészség. Előfordulhat az emlékezet zavara, furcsa, értelmetlen szavak jelennek meg a beszédben, nem tudja megismételni a szavakat. Írásban sem tudja kifejezni magát, és gyakran olvasni sem tud, vagy nem érti meg, amit olvasott.

Ha szeretnél többet megtudni az afáziáról, a fejlesztés lehetőségeiről, az egyesület által kínált foglalkozásokról, akkor ez az oldal segít tájékozódni. Aktuális híreink mellett itt található az egyesület 2007-től bővülő archívuma, amely az afáziáról szóló magyar nyelvű megjelenéseket gyűjti. A Dokumentumtárba tájékoztatókat és ingyenesen használható dokumentumokat töltöttünk fel.

Aktualitások

Archívum

Letölthető anyagok

Grafikai elemek / szóróanyagok

Dokumentumtár

Adó 1% afázia

Grafikai elemek / Szóróanyagok

Hírlevelek

Dokumentumtár

Szolgáltatások