Pszichológia

A két támogató csoport vezetője Dr. Pataky Ilona, az Afázia Egyesület elnöke, aki több éves tapasztalattal rendelkezik az afáziára vonatkozó speciális igényekről, pszichológiai szükségletekről. A beszélgetések célja a pozitív szemléletű önálló életvitel kialakításának és a szociális kapcsolatok építésének támogatása, valamint segíteni az érdekérvényesítés készségeinek kialakulását, a magabiztosság és az egészséges önkép erősítésén keresztül.

Támogató csoport afáziásoknak

Beszélgetésen alapuló csoportterápia a mindenkori új afáziás betegeink részére. A csoportot Dr. Pataky Ilona neuropszichológus, az Afázia Egyesület alapító elnöke, a terület szakértője vezeti.

Az afáziával élő személyek nehezített kommunikációja oly sokféleképpen nyilvánulhat meg, ahány különböző személy ül a csoportban. Az együtt töltött időben a kölcsönös megértésre törekszünk. A csoportban gyakran kirajzolódó hasonlóság érzése megszünteti a magányosság és az elszigeteltség élményét, ugyanakkor kidomborodnak egyéni sajátosságok és eltérések is. Lehetőség nyílik saját gyengébb és erősebb tulajdonságaink kibontakoztatására, gyakran az érintettek maguk válnak egymás legnagyobb segítőivé.

Az együtt átélt élmények, beszélgetések mélyebb önismerethez és a kommunikációs helyzetek magabiztosabb kezeléséhez vezetnek. A rendszeres együttlétek célja az, hogy az afáziás személy visszaszerezze önállóságát és a megváltozott képességeivel sikerüljön visszailleszkednie környezetébe.

Támogató csoport hozzátartozóknak

Segítő csoport afáziások hozzátartozói számára az új élethelyzettel való megküzdésben. A csoportot Dr. Pataky Ilona neuropszichológus, a terület szakértője, az Afázia Egyesület alapító elnöke vezeti.

Az érintettek mellett a hozzátartozók számára is hirtelen változást jelent a nyelvi- és kommunikációs zavar megjelenése a családban. A hozzátartozóknak, akik a mindennapi életben a beszédfogyatékosok „24 órás segítői”, azáltal, hogy tapasztalataikat meg tudják osztani egymással, lehetőségük adódik arra, hogy megélhessék „a nem csak az én problémám” érzését, a közös terhek megbeszélését, ennek hatására sok erőt merítenek a mindennapok nehézségeinek elviseléséhez. Lehetőségük nyílik a csoportban új perspektívák keresésére és egyben kicsit távolabbról rátekinteni az érintett családtagjukkal való kapcsolatukra. Azon dolgozunk, hogy a családon belüli, megváltozott szerepeket újra egyensúlyba hozzuk egymással.

Koronavírus: A koronavírus miatti korlátozások jelenleg nem teszik lehetővé a két csoport működését. Amint a helyzet enyhülni fog, ismét megnyitjuk a kapukat a két csoport előtt. A csoportok újraindulásáig is várjuk a jelentkezéseket!

Ár: térítésmentes

Időpont: Minden héten szerdán 16.00-17.00-ig , illetve kéthetente (minden páros héten) hétfőn 14:30-15:30

Helyszín: még feldolgozás alatt

Jelentkezés e-mailben:
info@aphasie.hu

Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email