Barion Pixel

Danó gondolatai afáziás sorstársai számára

Te és az afázia az Afázia Egyesület interjúsorozata én és az afázia

Kedves Sándor bácsi!

Kérte, és én írtam az afáziámról.

További szép napot! Danó

Danó afázia története

A kórházban hallottam, miután beteg lettem: az afázia egy betegség, beszédzavar. Agyvérzést kaptam 16 évesen. Korábban nem is tudtam, hogy van ilyen betegség.

A kórházba először hozzám jártak a logopédusok, majd mikor járni tudtam, utána sokáig én mentem a logopédushoz. Pár évvel később bekapcsolódtam az Afázia egyesületbe. Ott láttam, valaki tud mozogni, valakinek az egyik keze lóg és alig tudnak beszélni. Én akkor már elég jól tudtam beszélni, folyékonyan, de a sortársaimnak ez nagyon nehéz, alig tudtak kommunikálni. Nagyon nehéz annak, aki nem tud sem beszélni, írni, olvasni.

Az egész életemet újra kellett kezdtem, mindent újra kellett tanulnom, még most is tanulom, pedig már 7 éve történt. Az elején több hónapja nem tudtam megszólalni sem, minden hangot egyesével kellett megtanulni. Nagyon unalmas, fárasztó munka volt. De meg lett a gyümölcse. Mára már elég jól tudok beszélni.

Nagyon sokat segített anyukám. Nagyon kreatív, szereti a kihívásokat. És persze sok terapeuta és logopédus volt, akik próbáltak segíteni.

Sok tanácsot kaptam. Pl. Több levegővel kell beszélni, a hasból. Akik nem érintettek, nem nagyon értik, hogy ez miért kell. Aki ilyen problémával szenved, annak sok egyszerű dolgot kell rengeteg munkával megtanulni.

Ez egy türelem játék. Ne adjátok fel!

Nagyon vicces, humoros, játékos ez az afázia.  Így néhány, ami én mondtam:

a) Én: Fázik a zoknim. Anya: De jó neked, nekem meg a lábam.

b) Ebéd: Mi a címe?

c) Ebéd: Finom a nézése! (Jól néz ki!) d) Hámozom a sütőtökkrém levest.  

Istennek hála, hogy élhetek! Ez egy óriási kincs. Megtapasztaltam, az élet nem automatikus. Az, hogy tudok újra egyedül levegőt venni, enni, inni, öltözködni, fürdeni menni, … -ezek csodák!

Gondolj bele!

Az élet szép!!!

Németh Daniella

2020. 12. 23.

A pécsi afázia csoport eseményeit itt követheted, kattints a piros linkre: Az afázia, sztrók csoport facebokk oldala

A Pécsi Afáziás csoporthoz bármikor lehet csatlakozni Végvári Györgynél a 72/447-224-es telefonszámon vagy az afazia.pecs@gmail.com e-mail címen.
Logopédusi segítséget pedig Horváth Sándor logopédus, gyógypedagógus tud nyújtani, elérhetőségei:
mobil: 70- 253 – 7199
e-mail cím: horvaths.logoped@gmail.com

Az Afázia Egyesület híreihez pedig kattints erre a piros linkre: Afázia Egyesület Facebook

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email