Barion Pixel

Interjú – Tamás, informatikus

Tamás, szakember, informatikus. Te és az afázia - az Afázia Egyesület új interjúsorozata érintettekkel, hozzátartozókkal és szakemberekkel, az afázia hónapjában.

A Te és az afázia c. sorozat interjúja

Október az afázia hónapja! A Te és az afázia című interjúsorozatban olvasható személyes történetekkel szeretnénk megismertetni az afáziát veled és barátaiddal! A 2020. októberében induló sorozatban hetente szólalnak meg afáziás érintettek, hozzátartozók és az afázia-rehabilitáció területén dolgozó szakemberek. Tőled, Öntől is várjuk az afázia-történeteket, minél többen írunk magunkról, annál teljesebb képet tudunk adni az afázia sokszínűségéről. Hozzátartozó, érintett, vagy szakember vagy a területen? Jelentkezz nálunk itt és elküldjük neked a kérdéseket, amik segítenek megfogalmazni a te afázia történetedet!

Tamás, informatikus

Mi a te szakterületed az afáziások rehabilitációjában?

Informatikai segítségnyújtás.

Honnan hallottál először az afáziáról, hogyan kezdődött ez a fejezet az életedben?

8-10 évvel ezelőtt egy szlovák fejlesztésű internetes vasutas játék fordítása kapcsán találkoztam egy szoftverfejlesztő informatikussal, akivel jóban lettünk. Pár évvel később ismét találkoztunk volna egy közösségi vasútbaráti összejövetelen, azonban ő nem jelent meg. Sokáig nem is tudtunk róla semmit. Később derült ki, hogy pont aznap került be a kórházba agyvérzés miatt. Pár év elteltével – ekkor én még a Budakeszi úti filmarchívumban dolgoztam, ő maga vette fel velem a kapcsolatot és hívta fel a figyelmemet egy lehetőségre, miszerint az Afázia Egyesületbe informatikus munkatársat kerestek az akkoriban induló EFOP 1.1.5-17 pályázathoz. Így kerültem végül az egyesülethez, és kezdődött egy új fejezet az életemben. Harmadik éve dolgozom a projekten, melynek célja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az afáziások rehabilitációjában Magyarországon a Verbalio szoftvercsalád, és a Skype alapokra épített telelogopédiai szolgáltatás, illetve az infokommunikációs fejlesztések.

Miért szeretsz ezen a területen dolgozni?

Élvezem azt a munkát, amiben segíthetek az embereknek megoldani olyan technikai problémákat, amiktől könnyebb lesz számukra a modern eszközök használata (tablet, okostelefon, laptop). Ha azt nézzük, miközben segítek a másik ember problémáját megoldani, igyekszem átadni neki a tudást, ezzel párhuzamosan a személyes problémamegoldó képességemet is fejlesztem – ez jó érzéssel tölt el engem.

Szakmai munkád során hogyan segítesz az afáziásoknak?

Mivel a munkám jellemzően technikai segítségnyújtásban merül ki, ezért én leginkább az afáziás érintettek és hozzátartozóik informatikai gyakorlati készségeit segítek fejleszteni. A távlogopédiában szükséges Skpye vagy Zoom használata során felmerülő akadályokat próbáljuk meg elhárítani gyakorlás vagy bemutató révén. Erre a legjobb példa, a tavasszal indított heti rendszerességű Zoom-gyorstalpaló alkalom, ahol a résztvevőkkel gyakoroljuk az online videó megosztó platformok alapvető használatát. Olyan kérdéseket járunk körbe, mint a whiteboard, vagy a hang és kép ki- és bekapcsolása, így amikor élesben megy a telelogopédiai (online logopédia) foglalkozásuk, gördülékenyebben tudják használni a programot.

Milyen kihívásokkal találkozol az afáziásokkal való munkád során?

Az informatikai problémák megoldása közepette főleg kommunikációs nehézségekkel szembesülök. Mivel nagyothalló is vagyok, ezért néhanapján előfordulnak kisebb félreértések a munkám során. Legtöbbször szerencsére humoros szituációba torkollik a helyzet, ugyanis mindig kölcsönös egyetértés van köztünk az érintettekkel, akikkel együtt dolgozok. Adott esetben lehet, hogy az illető, akinek éppen segítek, az afáziája miatt nem tudja jól elmondani, amit szeretne, én pedig esetenként ezt nem jól értem, félreértem. Ha az illető ilyenkor meg tudja mutatni, el tudja mutogatni nekem a tabletjén, hogy mi okozta a félreértést, például a Zoom az angol szövegének kimondása, akkor hamar túljutunk az akadályokon.

Milyen tanácsot adnál egy tanulónak a te szakterületeden, aki szeretne afáziásokkal foglalkozni?

Legyél felkészült, és ugyanakkor ne félj segítséget kérni, vagy akár elfogadni a nálad tapasztaltabbaktól. Legyen az akár logopédus, akár egy másik afáziás. Valahol az egész egyfajta csapatmunka, hiszen úgy, ahogy te is, egy afáziás személy is tudhat olyan dolgot amit te nem, vice versa.

Mi az, amit szeretnéd, hogy minden afáziás érintett és hozzátartozó tudjon a te munkádról, a te szerepedről a rehabilitációs folyamatban?

Én azon dolgozok, hogy az Afázia Egyesület EFOP pályázatához kapcsolódó digitális kapcsolattartás, és egyéb technikai problémák megoldása a lehető leggördülékenyebben működjön a résztvevő érintettek és logopédusok között. Ide tartozik, igény szerint, az afáziás személyek hozzátartozójával való technikai konzultáció is – akár távolról, akár személyesen találkozva is.

Mi jutott még eszedbe az afáziával való kapcsolatodról, munkádról, motivációdról, amit szívesen megosztanál?

Az elmúlt két és fél év alatt, amit afáziával küzdő személyek között töltöttem, számos lehetőséget láttam meg, hogy az informatika hogyan tudja segíteni a kommunikációs akadályozottság áthidalását akár hétköznapi szituációkban is. Jó lenne, ha a Verbalio szoftvercsalád összes programját mobiltelefonon is tudnák használni a betegek. Sőt nem csak az afáziások profitálhatnának belőle, hanem komoly lehetőséget látok én benne hogy akár a siketek és nagyothallók is használhassák.

2020.10.21.

Híreinket követheted

a facebook oldalunkon is, kattints ide.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email