Barion Pixel

Interjú – Nagy Kitti, logopédus

Te és az afázia - az Afázia Egyesület új interjúsorozata érintettekkel, hozzátartozókkal és szakemberekkel, az afázia hónapjában.

A Te és az afázia c. sorozat interjúja

Október, az afázia hónapja! A Te és az afázia című interjúsorozatban olvasható személyes történetekkel szeretnénk megismertetni az afáziát szélesebb társadalmi körökkel! A 2020 októberében induló sorozatban hetente megszólnak meg afáziás érintettek, hozzátartozók és szakemberek. Továbbra is várjuk az afázia-történeteket, minél többen írunk magunkról, annál teljesebb képet tudunk adni az afázia sokszínűségéről. Hozzátartozó, érintett, vagy szakember vagy a területen? Jelentkezz nálunk itt és elküldjük neked a kérdéseket, amik segítenek megfogalmazni a te afázia történetedet!

Kitti, logopédus

Mi a te szakterületed az afáziások rehabilitációjában?

Logopédia

Honnan hallottál először az afáziáról, hogyan kezdődött ez a fejezet az életedben?

Szegeden, a francia nyelvszakon, nyelvészeti órán találkoztam először az afáziával, emiatt később elvégeztem a logopédia szakot is. Dr. Szabó Edinánál hospitáltam először afáziás csoportterápiát, ami nagy hatással volt rám, alig vártam, hogy én is kipróbálhassam benne magam.

Miért szeretsz ezen a területen dolgozni?

Egyrészt mindig érdekeltek a nyelvek, szeretek különböző nyelvekkel foglalkozni. Másrészt pedig szeretek emberekkel foglalkozni. Élvezem a kihívást, hogy minden afáziás egészen más személy és egészen más tünetegyüttest hordoz az afáziája tekintetében. Szeretem velük együtt megtalálni az újratanulás útjait, a személyiséggel dolgozni.

Milyen kihívásokkal találkozol az afáziásokkal való munkád során? 

Kihívás minden páciensnek megfelelően tartani a kereteket ahhoz, hogy saját maga megtalálhassa a motivációját, az új célját. Neki magának kell megtalálni azt a szintet, amivel ő és a környezete jól van. Ugyan ritka eset, de a személyiség is megváltozhat. Volt olyan kliensem, akinek a stroke után olyan humora lett, hogy a felesége is alig akarta elhinni.

Szakmai munkád során hogyan segítesz az afáziásoknak? Miben hiszel a leginkább?

Gyakran dolgozok csoporttal. Azért is hiszek ebben, mert egy csoportban sokkal könnyebb leképezni a mindennapokban előforduló kommunikációs helyzeteket. A csoportban rögtön éles helyzetbe kerül minden résztvevő, ettől élő lesz a tanulás. A csoportnak van egy pozitív pszichés megtartó ereje, ami nagyban segíti a logopédiai terápiát is. Azt tapasztalom, hogy az érintettek tudják egymást a legjobban motiválni a kitartó munkára. Kreatívabb, játékosabb tud lenni egy csoportos újratanulás. A csoportos terápiában mindig születnek új kommunikációs helyzetek.

Milyen tanácsot adnál egy tanulónak a te szakterületeden, aki szeretne afáziásokkal foglalkozni?

Akkor válaszd ezt a területet, ha kellően nagy empátiával rendelkezel és pozitívan tudod motiválni a pácienseket amellett, hogy szakmailag folyamatosan képzed magad.

Mi az, amit szeretnéd, hogy minden afáziás érintett és hozzátartozó tudjon a te munkádról, a te szerepedről a rehabilitációs folyamatban?

A logopédiai munka nem ér véget az óráról kijövet. Nagyon sok múlik a hozzátartozó és az érintett hozzáállásán, mind akarat, kitartás, türelem, elfogadás és szerető környezet tekintetében.

Mi jutott még eszedbe az afáziával kapcsolatosan, amit szívesen megosztanál velünk?

Nagyon inspiráló, hogy az agykutatás egy dinamikusan változó, fejlődő terület. Folyamatosan születnek új kutatások, új tanulmányok, új ötletek, új lehetőségek, amik mind előrelendítik az afázia rehabilitációját, inspirálóan hatnak a munkánkra.

2020.10.05.

Híreinket követheted

a facebook oldalunkon is, kattints ide.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email