Barion Pixel

Mi is az AFÁZIA?

Mi az afázia

Az afázia jelentése

Valószínűleg már Ön is találkozott az afázia jelenségével. Kezdetben olyan kérdések merülnek fel, mint például, hogy mi is az afázia, hogyan alakulhat ki, vagy, hogy milyen további problémák fordulhatnak elő.

Minden ember használja a nyelvet. A beszéd, a helyes szavak megtalálása, a megértés, az olvasás, az írás és a gesztikuláció, mind részeit alkotják a nyelvhasználatunknak. Ha azonban agysérülés következtében nyelvhasználatunk egy vagy több része nem működik megfelelően, azt hívják afáziának. Az afázia tehát annyit jelent, hogy az adott személy többé nem képes azt kimondani, amit akar; nem érti, amit mondanak neki, vagyis nem képes használni a nyelvet. Az afázia mellett bénulás következhet be és/vagy problémák léphetnek fel a következő területeken:

 • tudatos cselekvés
 • környezet megfigyelése
 • koncentráció, kezdeményezés, memória.

A sérült emberek többé nem képesek egy időben két dologra figyelni, két dolgot csinálni.

Sok ember átéli azt egy külföldi nyaralás alkalmával, hogy nem képes világosan kifejezni magát. Ezt még olyan országokban is tapasztalhatjuk, melyek nyelvét jól elsajátítottuk; például, ha orvosi vizsgálatra kerül sor. Azokban az országokban pedig, melyek nyelvét kevésbé ismerjük, a kommunikáció egyre korlátozottabbá válik, és néha még az sem sikerül, hogy az általunk kívánt ételt rendeljük meg.

Az afáziás emberek számára az ilyen problémák mindennaposak. Az afázia tehát nyelvi rendellenesség. Nincs két egyforma afáziás: ez a rendellenesség mindenki számára más. Az afázia súlyossága és mértéke többek között függ az agykárosodás helyétől és mértékétől, a korábbi nyelvi kompetenciától, illetve az adott egyén személyiségétől is. Néhány afáziás jól megérti a nyelvet, de problémát okoz számára a megfelelő szavak megtalálása, vagy mondatok összeállítása. Mások ezzel szemben rengeteget beszélnek, ám amit mondanak, az nehezen vagy egyáltalán nem érthető kommunikációs partnerük számára; ezeknek az embereknek gyakran iszonyú nehézséget okoz a beszéd megértése. A legtöbb afáziában szenvedő ember nyelvi kompetenciája valahol e két véglet között mozog. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos afáziás intellektuális képessége nem sérül.
Majdnem minden esetben bekövetkezik a nyelv bizonyos mértékű spontán javulása az afázia kialakulása után. Ez a javulás azonban nagyon ritkán, majdhogynem soha sem teljes. Sok gyakorlással, erőfeszítéssel és kitartással fejlődés érhető el. Az afáziában szenvedő ember nem süket, a hangerő fokozása nem javítja a beszédmegértés esélyét.

Az afázia kialakulása

Az afázia agysérülés következtében alakul ki. Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség. Az ilyen rendellenességet szélhűdésnek, agyvérzésnek, illetve apoplexiának (gutaütésnek) is nevezik. Az orvosi terminológiában a stroke elnevezés használatos, mely az agyi sérülésnek a megbetegedésére utal.

Az afázia kialakulását okozhatja továbbá koponyatrauma (olyan agyi sérülés, melyet például egy autóbalesetben szenvedhetnek el), vagy agytumor is. Agyunk működéséhez oxigénre és glükózra van szükség. Ha bármelyik okból kifolyólag az agyi vérkeringés felborul, agysejtek pusztulnak el azokon a területeken. Az agy különböző területei különböző funkciókat töltenek be. A legtöbb embernél a nyelvhasználatot érintő területek a bal agyféltekéhez tartoznak. Afázia esetében ezek a területek sérülnek.

Milyen további problémák fordulhatnak elő?

Ritkán fordul elő, hogy valaki csak afáziában szenvedjen. Igen gyakran az agy más területei is károsodnak.
További problémák lehetnek például:

 • Féloldali bénulás. Afáziásoknál ez általában a test jobb oldalát érinti. A test egyik oldalán az izomműködés romlik, az izmok többé nem koordinálhatók megfelelően.
 • Látótér-kiesés. Legtöbb esetben a mindent, látnak az egészséges oldalon, de a sérült oldalon lévőket nem.
 • Bizonyos cselekvések kivitelezésének képtelensége (apraxia). Az olyan egyszerű cselekvéseket, mint például az öltözködést, az evést vagy az ivást a beteg nem képes többé tudatosan véghez vinni. Egy apraxiában szenvedő egyén például nem tud elfújni egy gyertyát, ha arra kérik (tudatos cselekvés), ugyanakkor automatikusan elfújja a gyufát, melyet a kezében tart, ha fennáll a veszélye, hogy megégeti magát.
 • Evési, ivási, illetve nyelési problémák (diszfágia,). Az agysérülés következtében a nyelőizom lebénulhat, túl érzékennyé, vagy akár érzéketlenné is válhat. Emiatt az evés és az ivás nehéz. A bénulás és az arc egy részének érzéketlenné válása következtében a nyál észrevétlenül kifolyhat a száj sarkából.
 • Memória problémák. Az információ bevésésekor és előhívásakor a nyelv rendkívül fontos szerepet játszik. A nyelvi problémák miatt tehát a memória is gyengébben működik. Ezért érdemes mindig röviden fogalmazni vagy lejegyezni néhány kulcsszót, mert az segít egy afáziásnak megjegyezni dolgokat.
 • Eltérő érzelmi reakciók. Néha az agysérülés elszenvedése után az egyén teljesen másképp reagál eseményekre, mint azelőtt. Az érzelmek, érzelemkifejezés szabályozása nehezebbé válik. Előfordulhat, hogy valaki többet nevet vagy sír; illetve, hogy sokkal nagyobb erőfeszítésébe kerül azt abbahagyni.
 • Epilepszia: a stroke felszívódása után, vagy bármilyen agyi sérülés következtében hegszövet keletkezik az agyban. Gyakran ez a hegszövet úgymond rövidzárlatot okozhat az agyban; melynek következtében a test görcsösen rángatódzik, a betegnek sokszor légzési problémái vannak, illetve eszméletét is vesztheti. Egy ilyen epilepsziás roham ugyan csak néhány percig tart, ám gyakran olyan váratlanul tör rá az egyénre, hogy az számára és környezete számára is rendkívüli ijedséget okozhat.


A fenti lista az afázia mellett jelentkező problémákról közel sem teljes. Az afázia tünetei és járulékos következményei minden érintett számára különbözőek. A fent említett nehézségek bármelyike jelentkezhet az afáziával, ám nem szükségszerűen.

Az afázia kezelése

Minden afáziás részesül kórházi kezelésben, mely legtöbbször az agykárosodás elszenvedése után történik. A kórházból való elbocsátást követően további kezelésre szorulnak, ám nem mindig világos, kihez fordulhatnak segítségért. Fontos, hogy a beteg konzultáljon kezelőorvosával a számára megfelelő alkalmas lehetőségekről. Az afázia kezelése majdnem minden esetben beszédterapeuta (logopédus) segítségével történik. Elvileg minden afáziás jogosult beszédterápiára. A kezelés időtartama többek között összefügg az afáziából való gyógyulás mértékével, valamint az adott ország lehetőségeivel és szabályozásaival.

Irányelvek a kommunikációhoz

Az afázia következtében a beteg megértésének és/vagy önkifejezésének módja megváltozik. A fennmaradó kommunikációs lehetőségek maximális kihasználásával azonban az emberek így is tudnak érintkezni, beszélgetni az afáziásokkal. Egy súlyos afáziában szenvedő gyakran csak a legfontosabb szavakat érti meg egy mondatból; csak a “kulcsszavakat” fogja fel. A dolgok mindössze kulcsszavakon keresztül történő megértése azonban félreértésekhez vezethet, hiszen a kulcsszavak kombinációja és általános jelentése miatt a közléstartalom különféleképp értelmezhető. Gyakran egy egészséges és egy afáziás ember azt hiheti, jól megértette egymást, ám egy későbbi reakció olykor megcáfolja ezt.

Ha egy afáziásnak akar mondani valamit

Tisztázni kell, kik az érintettek, mi történik vagy történt, illetve lehetőleg azt is, hogy az esemény hol és mikor történik, vagy történt. Nagyon fontos, hogy Ön megfelelő kérdéseket tegyen fel, legyen találékony és a lehető legmódszeresebben haladjon előre a társalgásban! Mindig törekedjen rá, hogy többválasztásos kérdéseket tegyen fel, melyekre felsorolja a választási lehetőségeket!

 1. Először is hagyjon kellő időt a társalgásra! Üljön le kényelmesen és teremtsen szemkontaktust!
 2. Ha tart a társalgástól, akkor először mondjon magáról valami egyszerű információt, aztán kérdezzen olyan dolgokat, melyekre maga már ismeri a választ!
 3. Beszéljen lassan, használjon rövid mondatokat és hangsúlyozza a mondatok leglényegesebb szavait!
 4. Írja le a legfontosabb szavakat! Ismételje meg a közlendőjét, és adja oda afáziás társának, amit leírt! Az írott információt a beteg emlékeztetőül, vagy kommunikációs eszközként is fel tudja használni.
 5. Segítse afáziás társát az önkifejezésben mutogatással, gesztikulálással, rajzolással, vagy írással; illetve kérdezze meg, ő meg tud-e mutatni, le tud-e rajzolni vagy írni bármit abból, amit ki akar fejezni! Keresgéljen vele együtt a zsebszótárban (tableten) vagy a társalgási könyvben!
 • Szituációba ágyazza mondanivalóját, az megkönnyíti a megértést. Pl. szeretnénk megtudni az afáziában szenvedő nevét. A bemutatkozás helyzetét imitálva, kézfogás közben az üdvözlés szavai mellett mondjuk saját nevünket.
 • Az afáziás számára személyes jelentőséggel bíró témákban társalogjunk. Pl. a boksz-ról a volt boxolóval.
 • A megértés nehézségeit nem segíti, ha mondandóját változatlan formában többször elismétli. Törekedjen ugyanazt másképp kifejezni.


Kommunikációs segítségek

Számos országban speciális képes könyveket használnak szavakkal és rajzokkal. A szavakra vagy képekre való mutogatással a beteg világosan kifejezheti, amire gondol. Érdemes megkérdezni az orvost vagy a beszédterapeutát, hogy ezek a segédeszközök elérhetőek-e az adott országban. Ha nem, saját kezűleg is készíthető ilyen kommunikációs könyv, mely tartalmazza az afáziás személy számára fontos képeket, rajzokat és szavakat. Ennek segítségével eseményekről és érzelmekről is lehet társalogni.

Amikor egy ilyen könyv használatával kommunikálunk egy afáziással, vele együtt kereshetjük meg a társalgáshoz szükséges fogalmakat.
Gondoskodjunk róla, hogy legyen kéznél papír és ceruza! Így leírhatjuk egymás alá a beszélgetés legfontosabb szavait, ami megkönnyíti a társalgás tartalmának követését és felidézését.

A türelem mindent legyőz

Egy afáziással való társalgás rengeteg időt és türelmet igényel. A felsorolt tanácsok ellenére előfordulhat, hogy mégsem igazán működik a kölcsönös megértés. Ilyenkor hagyjuk a témát egy időre, majd próbálkozzunk vele később; valószínűleg úgy több sikerrel járunk.

További információk

A Nemzetközi Afázia Szervezetnek (Association Internationale Aphasie /AIA/) honlapján különböző nyelveken további információkat találhat az afáziáról: www.aphasia-international.com.

Az Ausztrál Afázia Szervezet honlapján angolul tájékozódhat: https://www.aphasia.org/

A Strokeinfó Alapítvány zárt Facebook csoportjában stroke túlélőkkel tud tapasztalatot cserélni: https://www.facebook.com/groups/855790407765211

Magyar nyelven olvasható az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesületének facebook oldala: https://www.facebook.com/ujrabeszelok

Bármi egyéb kérdésben pedig forduljon hozzánk bizalommal! Az Afázia Egyesület elérhetőségei: https://aphasie.hu/kapcsolat/

Az Afázia Egyesület szolgáltatásai: https://aphasie.hu/tevekenysegeink/

Ennek a honlapnak a célja, hogy felhívja a figyelmet az afáziára, illetve elősegítse az afáziások csoportjainak kapcsolatteremtését; ezáltal megakadályozva, hogy az afáziában szenvedőknek társadalmi elszigeteltségben kelljen élniük.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email