Barion Pixel

Így jelzi előre a tested, hogy hamarosan stroke-od lesz

Kép: Getty Images

„Igen, igen!! Sajnos nem tudtam, pedig minden erre utalt. Egy nappal előtte több óráig alig láttam. De aztán elmúlt. De csak átmenetileg, más napra agyi infarktus lett.”

Ezek a stroke jelei!

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az ún. átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés.

Mik a tünetek?

A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. A stroke előjelének tekinthető az átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, ennek pedig végzetes következményei lehetnek. A panaszok fennállásának időtartamától függetlenül a TIA egy fenyegető stroke korai előjele!

Stroke-ra figyelmeztetnek a következő tünetek:

  • A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása, tipikus a féloldali bénulás.
  • Hirtelen beszédzavar, a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki.
  • Látászavar, többnyire az egyik szem látómezejének egy része kiesik (amaurosis fugax).
  • Lefelé görbülő száj, a páciens nem tud „o” betűt formálni.
  • Szédülés, többnyire forgó jellegű
  • Nyelési zavarok (diszfágia)
  • Bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása
  • Pillanatnyi eszméletvesztés

A nők és férfiak estében megmutatkozik némi eltérés a tünetekben:

Nőknél például émelygés és hányinger is jelentkezhet. Még nem bizonyított, hogy ez utóbbiakat valóban lehet-e a stroke előjelének tekinteni. Sürgős kezelésre van szükség! Ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak, többnyire 2-15 percen keresztül állnak fenn.

Az említett tünetek esetén mindenképpen mentőt kell hívni!

Azok a páciensek, akiket egy TIA után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak stroke-ot. Sajnos a TIA-t sokszor nem ismerik fel, mint életveszélyes figyelmeztetést, mely azonnali orvosi ellátást igényel, és a beteg nem kerülhet időben kórházba.

Cikk forrása: Tudásfája

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email