Barion Pixel

Fodor Alexandra stroke története

2014. november 19.

Az alábbiakat Szandra írta, aki maga is átesett a stroke-on, és még mindig épül belőle. 24 évesen kapta, vékony, fiatal lány. Nem magas a koleszterinje, a vérnyomása, a cukra. Nem ideges típus, és nem is örökölte a hajlamot. Ezeket azért írta össze, hogy figyeljünk oda mindannyian, mert a stroke senkit sem kímél!

A stroke vészhelyzetet jelent: Azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

Stroke alakul ki akkor, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. A kezelés későbbi fázisa már kevesebb lehetőséget ad; lényege a kialakult károsodások hatását ellensúlyozni a beteg fokozatos felépüléséig. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező; csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet.

Örvendetes, hogy manapság sokkal kevesebben halnak bele a stroke-ba, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ebben szerepet játszik a stroke főbb rizikófaktoraira (dohányzás, magas vérnyomás és magas koleszterinszint) irányuló nagyobb figyelem és ezek korai kezelése is.

A stroke tüneteinek ismerete lehetővé teszi, hogy Ön vagy közeli hozzátartozója azonnali kezelésben részesülhessen. A stroke hirtelen alakul ki (innen kapta népies neveit, a szélütést, illetve a gutaütést) és általában egyszerre több tünet is jelentkezik.

Tünetei:

Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása. Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia). Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése. Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok. Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző). Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

Stroke -ról beszélünk, amikor az agy – központi idegrendszer – egyes részének / részeinek a vérellátása megszűnik (agyi infarktus) vagy vérzés (agyvérzés) lép fel. Az esetek 80%ban a vérellátás szűnik meg érszűkület, embólia miatt. Agyvérzés az esetek 20%ban fordul elő. Mindkét fajtánál a stroke tüneteit, stroke jeleit és a problémát az agyi terület elhalása okozza. Stroke tünetei, stroke jelei alapján a két forma egymástól megkülönböztethetetlen.

Stroke tünetei, stroke jelei:

A stroke tünetei, stroke jelei attól függenek, hogy az elhalás mely agyi területeket érinti. Ennek megfelelően a stroke tünetei, stroke jelei között lehet beszédzavar, mozgási zavar, érzéskiesés, látászavar, nyelési nehézség, légzési zavar.

Az akut megjelenése igen gyakran fejfájással, eszméletvesztéssel, bénulással jár.

Súlyos esetben azonnali halált is okozhat!!!!!!!!!!!

Fodor Alexandra stroke túlélő egy barátjával
A két túlélő, Szandra, és én a blogtalálkozón

Stroke tüneteit, stroke jeleit el kell különíteni az un. TIA (tranzitorikus ischemias attack) – átmeneti tüneteitől. A TIA nagyon fontos figyelemfelhívó jel a stroke kialakulására! A TIA visszafordítható, maximum pár percig fennálló tünetekből áll, míg a stroke tünetei, stroke jelei visszafordíthatatlanok!

A megelőzésről nem írnék, mert ma már szinte kivédhetetlen, maximum a rizikófaktorok csökkenthetik a kialakulásának esélyét, de mondok egy példát…élhet az ember egészségesen, ha pl van egy szív-és érrendszeri problémája, amiről nem is tudott élete során. Minden esetre a rendszeres szűrővizsgálstok/kivizsgálások nagyon fontosak minden korosztály számára, azaz 0-100 éves korig!!!!!

Azok után, hogy van már 6-18-24-28 éves stroke-os is, úgy gondolom ezzel eleget is mondtam….Nem feltétele manapság a családi előfordulás, a magas vérnyomás és egyebek, de természetesen nagyobb eséllyel lehet megkapni, úgymond számítani lehet rá. Felkészülni így sem lehet rá, de talán a megfelelő kezelésekkel, szűrővizsgálatokkal elkerülhető lehet.

Aki megteheti hát, kerülje el!!!!

Fodor Alexandra (26)

Az írás megjelent a https://strokeomvolt.blog.hu/ oldalon 2014. november 19-én, elérhető az alábbi linken: https://strokeomvolt.blog.hu/2014/11/09/vendegposzt_stroke_tajekoztato#comment-form

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email