Barion Pixel

A Bélaműhely meghívta az Afázia Egyesület érintetteit egy közös délelőtti foglalkozásra.

Május 21-én vasárnap délelőtt 10-12 óra között a Marczibányi Téri Művelődési Központ Kamaratermében közösen zenéltek az afáziások a Bélaműhely tagjaival.
A felvételen Zelei Tünde (afáziás) vett részt.

Hallgasd meg a szöveget, ha nem tudsz hosszabb szöveget olvasni!

BÉLAMŰHELY: HANGSZERCSÉPELŐ EXTRA.
Élménypedagógia, interakció, public art.

Ismét Hangszercsépelővel jelentkeztek, de most egy kicsit másképpen.

Miénk a Marczi kertje és végre megjött a jó idő, így olyan hangszerek felállítására is lehetőségük nyílt, amiket eddig nem láthattunk, hallhattunk.
A kültéri hangszerek mellett a csépelőben több minikoncertet is meg lehetett hallgatni, valamint pár különleges hangszerkészítési tanácsot is kaphattak az érdeklődők”

Foglalkozásvezető: Rimóczi István zeneszerző, interaktív játékfejlesztő.

A Bélaműhely több mint húsz hangkeltő eszköze közül jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Ki lehetett próbálni a biciklidobot, gettómarimbulát, hangburgereket, kisbubit, slagszaxot, fakutyát, papírkutyát, dzsimitit, teknóteknőt és még sorolhatnánk mi mindent. Ezzel invitálták az érdeklődőket a hangszercsépelőre.

A hangszercsépelőn a résztvevők eszközeink kipróbálása mellett betekinthettek az elkészítési és megszólaltatás titkaiba, valamint spontán koncertek, együtt zenélések és karmesterjátékok részesei is lehettek.

A zenéhez, hangkeltéshez való viszonyunk gyakran telis-tele van félelmekkel, kudarcélményekkel. A “nekem nincs hangom” nincs “ritmusérzékem” védekezések elárulják korábbi próbálkozásainak sikertelenségét.

A Bélaműhely hangszerei; mivel itt nem hagyományos értelemben vett hangszerekről van szó; képesek arra, hogy feloldják ezeket a rossz beidegződéseket, félelmeket. Nem drága és bonyolult hangszerekről, hangkeltő eszközökről van szó, mint a zongora, gitár, szaxofon, vagy akár egy dobfelszerelés, hanem biciklikerekek, lábasok, hordók, csövek megszólaltatása a cél. Bárki nekiállhat a hangkeltésnek, mert ezek az eszközök egyszerűségüknél, kidolgozatlanságuknál fogva inkább a játékos zenei élmény felé viszik a résztvevőket.

A modern pszichológia szerint a hangoknak tudatmódosító hatásuk van. Így amikor hangot keltünk, zenélünk igazából egy olyan külső és belső teret hozunk létre, melynek feltételeit mi határozzuk meg a hang öt elemével: a hangerővel, hangmagassággal, hangszínnel, a hangok hosszával és a szünetek (csöndek) hosszával.

A hangkeltés alkalmas arra, hogy belső világunkkal, egymással és a körülöttünk lévő világgal jelen idejű és valóságos kapcsolatot teremtsünk.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email