Barion Pixel

Afázia: mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel

Benyomások és történetek – avagy egy újságíró első találkozása az afáziával és a budapesti afáziás kórussal. Szilvay Máté újságíró benyomásai az afáziáról, megjelent az ÉVA magazin-ban.

Hangadó Énekegyüttes, az Afázia Egyesület kórusa az ÉVA magazinban
Forrás: Hámori Zsófia

Nyolc mosolygó ember énekel a Városligeti-tó partján – így néz ki az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája a koronavírus idején. De vajon mi az az afázia, és miért fontos, hogy te is tudd, hogy mi az?

Hétfő kora délután van, a városligeti tó partján üldögélünk Hámori Zsófival, a fotóssal: fél óra múlva kezdődik az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája. Korán jöttünk, és kicsit izgulunk, mert az égen viharfelhők gyülekeznek. Kisvártatva csöpög is, mire én őrült telefonálgatásba kezdek: Fekete Zsófia zeneterapeutát hívom, a kórus vezetőjét. “Látlak, itt állunk már az út túloldalán” – mondja. Odaát öt-hat ember gyülekezik, középkorúak, néhányuknál esernyő. “Tegeződhetünk?” – kérdezem tőlük. “Igen! Én mást nem is tudok” – feleli Zsolt, egy kékszemű, magas férfi, az arcán óriási vigyorral. Kicsit küzd a szavakkal és nagyokat gesztikulál, és ahogy rám néz, világos, hogy nem viccelt. Én pedig kezdem megérteni, mit is jelent az afázia.
“Mi legyen a következő dal?” – kérdezi Zsófia, aki vezeti és gitáron kíséri a közös éneklést. A kórustagok a tóra néző lépcsőn ülnek, ügyelve a koronavírus-járvány miatt előírt másfél méteres távolságra. Andi, egy negyvenes hölgy válaszol, de senki sem érti. Háromszor elismétli, nem pontos szavak, de a hangzásuk mégis emlékeztet valamire. “Á, Az első villamos, ugye?” – kérdezi Zsófia. Andi felnevet, igen. “Nagyon jó. Andi csak 300 szót tud” – súgja oda nekem Attila, egy másik kórustag, és közben elismerően bólogat. “Tördelő volt a stroke előtt.”

Az afázia beszédfogyatékosságot jelent: egy olyan nyelvi zavar, amit legtöbbször agyvérzés vagy valamilyen fejsérüléssel járó baleset okoz.

A szakértők szerint olyan ez a betegség, mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel és újra meg kellene tanulnod magyarul.

“Ennyi éve volt a stroke” – mondja Zsolt, és az ujjain hetet mutat. “Lebegés, kóma, tizenöt napig…

A folytatáshoz kattints az ÉVA magazin oldalára: https://www.evamagazin.hu/afazia-korus-riport-130112

Szilvay Máté 2020. július 10., ÉVA magazin online

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email