Barion Pixel

MTI: Rehabilitáció kártyajátékokkal

Rehabilitáció kártyajátékokkal

  1. június 28. 12:54

Stroke-on átesett páciensek mozgásfunkcióit javították egyszerű kártyajátékokkal egy most publikált vizsgálatban.

Az egyszerű kártyajátékok is segíthetnek a stroke-on átesett betegek állapotának javulásában – állapították meg kanadai kutatók.

A Lancet Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kártyajátékok javították a betegek mozgási képességeit, de a bingó és a Wii konzoljáték is jó hatással volt a páciensek felépülésére – írta a BBC News.

A kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy a stroke-os betegek rehabilitációjában egyre szélesebb körben alkalmazott virtuálisvalóság-játékok hatékonyabbak-e a felső végtagok mozgási képességeinek fejlesztésében, mint a hagyományos játékok.

A kanadai tudósok 141 olyan pácienst toboroztak a kutatáshoz, akik a közelmúltban estek át stroke-on, és ez egyik vagy mindkét kezük, karjuk mozgását károsította. A betegek véletlenszerűen kiválasztott felét Wii-vel fejlesztették, a többiek pedig hagyományos játékokat játszottak, például kártyáztak.

Miközben az összes beteg megkapta a hagyományos stroke-os utókezelést, két hét alatt tíz alkalommal egy-egy óráig játszottak Wii-vel vagy kártyáztak. A kutatók szerint mindkét csoport mozgási képességei jelentősen javultak a második hét végére, majd ezt tapasztalták négy héttel később is.

A tanulmány készítői megjegyezték, hogy mindkét társaság egyformán jól járt, bár azt nem határozták meg, hogy a betegek állapotában bekövetkezett javulásban mekkora része volt a hagyományos orvosi kezelésnek. Ugyanakkor korábban más kutatások azt sugallták, hogy stroke esetében a több kezelés jelentősebb fejlődést hoz a betegek állapotában.
„Mindannyian szeretjük az új technológiát, és van is egy olyan tendencia, hogy az új technológiát jobbnak gondoljuk, mint a régi stratégiákat, de előfordul, hogy nem ez a helyzet. Ebben a tanulmányban arra az eredményre jutottunk, hogy az egyszerű rekreációs tevékenységek, amelyeket bárhol végezhetünk, legalább olyan hatékonyak lehetnek, mint a technológia” – mondta Gustavo Saposnik, a torontói St. Michael Kórház kutatója.

(forrás: MTI)

 

Magyarázat: A Wii a Nintendo által gyártott videojáték-konzol. A konzol korábbi kódneve Revolution (Forradalom) volt. Ez a gép a Nintendo GameCube utódja.

Különleges tulajdonsága, hogy vezeték nélküli távirányító a játék vezérlője, melyet Wii Remote-nak neveznek. Használatakor ezt az eszközt kézben kell tartani, és a játék eseményeinek megfelelően 3D-s mozgásokat lehet vele végezni. A konzol másik sajátossága, hogy WiiConnect24 kiegészítő szolgáltatás tartozik hozzá, ami lehetővé teszi, hogy üzeneteket fogadjunk és aktuális frissítéseket töltsünk le a konzolra az internet segítségével.

A Nintendo először 2004-ben jelentette be a hírt a konzol készítéséről valamint 2005-ben hozták nyilvánosságra a rendszert. Satoru Iwata, a cég vezérigazgatója 2005 szeptemberében mutatta be a konzol prototípusát a tokiói játékkiállításon. 2006-ban a Wii konzol számos első díjat nyert. Végezetül 2006. december 8-án már három jelentős célpiacon is bevezették.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email