Barion Pixel

Dallos Zsuzsanna kitüntetése a Magyar Tudományos akadémián

Az Afázia Egyesület elmúlt 15 éve a segítségnyújtásról, az érdekképviseletről, az ismeretterjesztésről szól. Az Egyesület érdeme, hogy a társadalom számára láthatóvá tették az afáziát, amelyről korábban jóval kevesebbet tudtunk. Ami ennél még több, hogy a nyelvi zavarral küzdő emberek számára biztonságot, magas szintű szakmai segítséget nyújtanak.

 Évente 40 ezer stroke-os esetet diagnosztizálnak Magyarországon. A szélütés és más betegségek – mint agydaganat vagy baleset – következtében százezrek élnek Magyarországon maradandó egészségkárosodással. A betegség következtében sokan elveszítik beszédképességüket, nem találják a megfelelő szavakat, nehezen fogalmazzák meg a gondolataikat. Ők az afáziás betegek.

Hogy mit élnek át az afáziás betegek, azt az Egyesület titkára, Dallos Zsuzsanna pontosan tudja. Ő maga is érintett, s miközben újratanult írni, beszélni, lett egy álma. Hadd idézzünk most tőle, jópár éve, 2007-ben írta ezeket a sorokat: „Az álmom az lenne, hogy itt a belvárosban, egy kis utcai helység mindig nyitva állna az afáziás személyek vagy az érdeklődők számára. Nem csak az interneten keresztül lehetne megtalálni az „Afázia – Az Újrabeszélők Egyesület”-ét, hanem aki végigmegy az utcán – már pedig itt sokan járnak – az látná és tudná, hogy mi az az afázia, milyen az élet utána és milyen lehetőségek vannak itthon és külföldön egyaránt. Ide eljöhetnek a logopédusok és az újrabeszélők és megismertethetik, továbbadhatják a külföldön már jól megismert tanulási lehetőségeket.” 

Az álomból valóság lett, Zsuzsa támogató szakembereket és partnereket talált, akikkel kapcsolatot építettek hasonló nemzetközi betegszervezetekkel, és a jól működő terápiás gyakorlatokat meghonosították Magyarországon. Az Egyesület az ország 10 városában működik és a logopédia, a zeneterápia által segíti a reményvesztett afáziás betegeket, akik megtanulnak újból kommunikálni egy olyan sorstárs közösségben, ahol nem szégyen a tévedés, a rosszul kimondott szó.

A képen Dr. Pataky Ilona neuropszichológus, az Egyesület elnöke, Szekér Melinda és Dallos Zsuzsanna, az Egyesület titkárai és Nagy Katalin Kitti vezető logopédus látható.

Gratulálunk a munkájukhoz!

Cikk forrása: https://www.21no.hu/21-ek-vedjegye/afazia-egyesulet/497/

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email