Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megkönnyíti az Európai Unió 27 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc lakosainak, hogy külföldi látogatásaik során egészségügyi ellátást vegyenek igénybe.

Ha nyaral, üzleti útra, rövid kirándulásra vagy külföldi tanulmányútra készül, ellenőrizze, hogy beszerezte-e ezt a kártyát. Segít Önnek abban, hogy időt, fáradságot és pénzt takarítson meg, ha megbetegszik vagy valamilyen sérülést szenved külföldön. 

Melyek a kártya gyakorlati előnyei?

A kártya biztosítja, hogy ugyanúgy vehesse igénybe az egészségügyi ellátást (orvost, gyógyszertárat, kórházat vagy egészségügyi központot), mint annak az országnak az állampolgárai, amelyet felkeresett. Ha olyan országban kell orvosi ellátást igénybe vennie, ahol fizetni kell az egészségügyi ellátásért, ezt azonnal vagy a saját hazájába történő visszatérése után visszatérítik Önnek. A szándék az, hogy megkapja azt az ellátást, amire a további ott tartózkodásához szüksége van

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kártya abban az esetben nem fedezi az egészségügyi ellátás költségeit a külföldi tartózkodása során, ha kifejezetten azért utazik külföldre, hogy egy korábbi betegsége vagy sérülése miatt vegyen igénybe kezelést. Nem nyújt továbbá fedezetet a kártya az egészségügyi magánszolgáltatások igénybevételére sem.

Ismert, hogy egyes honlapokon térítés ellenében kínálják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Megjegyzendő, hogy a kártya ingyen szerezhető be a helyi egészségügyi hatóságtól.

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat [National Health Service] minden országgal kapcsolatban útmutatót nyújt angol nyelven, hogy hogyan vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, illetve hogyan nyújthatnak be visszaigénylést az Európai Unió országaiban, valamint Izlandon, Norvégiában és Lichtensteinben tett látogatásaik során.