1-2014-10-27 Würzburg1

 

 

1-2014-10-28

Résztvevők: Ausztria, Magyarország, Németország, Svédország, Finnország, Franciaország és Spanyolország

Kedves Alapítók!

Röviden összeállítom az A.I.A. közgyűlés tapasztalatát:
Magyarország: Nagyon sajnálom, hogy évek óta nincs egyértelmű összeállításunk arról, hogy melyik afázia társaság milyen formátumban működik, miből vannak a bevételek és mit tesznek az afáziás betegek érdekében? Négy évvel ezelőtt Bécsben már felvettem ezt a kérdést, de sajnos azt a tervezett 4-6 kérdést azóta sem tettük fel. Most megint szóba került ez téma, és Spanyolság képviselője már akkor is és most is nagyon támogatta a javaslatomat. Talán annyit elértünk, hogy én elmondtam, hogy az Afázia Egyesület egy civil, a kormánytól független egyesület, célja ugyan az, mint az AIA célja, de ehhez még hozzákapcsolódik az afáziások rehabilitációja, mert ez egyébként nem működik. Az afáziás betegeknek általában havonta 12 óra csoportos foglalkozást nyújtunk, és minden héten egy órában neuropszichológiai csoportos foglalkozás is van. A bevételt az 1%-ból, az adományokból és a pályázatokból szerezzük meg. Tagokat nem gyűjtünk, betegeket nem veszünk fel tagnak, hiszen ezek a személy nem tudnak egyértelműen dönteni a kérdésekben. Nagyon sok, közös országokat átfogó fellépések kellenének, amit biztos, hogy az EU is támogatná.
Az AIA beszámolójában elhangzott, hogy egyes országok nem küldik el a havi az eseményeket, így azokat nem tudják az AIA oldalára betenni. Igen, mi sem tesszük ez meg – úgy gondoljuk, hogy ez nagyon sok felesleges munka, havi szövegeket összeállítani, lefordítani németre vagy angolra, amikor mindez naprakészen ott van az aphasie.hu és facebook oldalunkon. Sokkal hatékonyabb lenne, ha az AIA-nak is létrehozna egy facebook oldalt.
Svédországban sok éve működik az egyesületük, feltételezem hogy állami támogatásból és elsősorban az érdekvédelemmel foglalkoznak. Most kezdik bevezetni a csoportos logopédiai foglalkozásokat. A munkában nincsenek érintett afáziások. Van állami helyiségük.
Franciaország – nincs sok információm, azt tudom, hogy az egyesület vezetője egy orvos, és afáziás. Franciaországban az egészségügyi miniszter asszony aktívan támogatja a munkájukat.
Ausztria – az egyesületet egy nyelvész asszony – a mi elnökünk – viszi. Havonta egyszer vannak foglalkozások, nincs saját helyiségük. Az afáziás betegek rehabilitációját az Osztrák Állam fizeti.
Finnország – egy egyesület, van egy 15 szobás háza, a bevétele abból van, hogy a finn szerencsejáték (állami) bevételének egy részét az afáziás társaság kapja meg. Minden évben döntenek arról, hogy kapnak-e pénzt vagy sem. Eddig sikerült. 50 héten keresztül felváltva az afáziásoknak és az Alzheimer-kórban élőknek van rehabilitációja.
Németország – régóta működő egyesület. Országos vezetősége van, és vannak tartományi és kerületi szervezetek is. Tagdíjat fizetnek, ebből működnek. Minden vezetőségben vannak afáziások is, akkor is, ha így nehezebb a munka és a tárgyalás. A rehabilitációt az állam fizeti, ezzel nem foglalkoznak. Érdekvédelmet, nyomtatványokat, előadások és üdüléseket szerveznek. Van egy 150 négyzetméteres helyiségük, amit maguknak kell előteremteni. 2 fizetett alkalmazott van.
Spanyolország – néhány évvel ezelőtt jött létre, pontosan ugyan azt csinálja, mint mi és tavaly ugyan annyi bevételt ért el, mint mi. Pályázatokat gyártanak, gyűjtődobozt és adományokat szervezetnek. Az OEP-pel olyan megállapodásuk van, hogy a betegek átkerülhetnek hozzánk és így megkapják a betegnek járó OEP támogatás egy részét. Ez olyan, mint az Pető Intézet – pl. Gesztesi Zsolt minden héten 2x jár hozzájuk, és ezért le kell adni az OEP támogatását (kb. 25.000.-Ff/hónap). Tagokat gyűjtenek, mert kell a bevétel. Az elnök afáziás.