Barion Pixel

Ágnes története az afáziáról – hozzátartozói szemmel

Te és az afázia - az Afázia Egyesület új interjúsorozata érintettekkel, hozzátartozókkal és szakemberekkel, az afázia hónapjában.

A Te és az afázia c. sorozat 2. hozzátartozói interjúja

A Te és az afázia című interjúsorozatban olvasható személyes történetekkel szeretnénk megismertetni a szélesebb társadalommal, hogy az afáziának milyen hatásai vannak a közvetlenül és közvetetten érintett személyek mindennapjaira. A 2020. Októberében, az Afázia Hónapjában induló sorozatban hetente szólalnak meg afáziás érintettek, hozzátartozók és az afáziás személyekkel foglalkozó rehabilitációs szakemberek. Továbbra is várjuk a te afázia-történetedet is! Minél többen írunk magunkról, annál teljesebb képet tudunk adni a külvilágnak arról, hogy mit is jelent az afázia. Hozzátartozó, érintett, vagy szakember vagy a területen? Jelentkezz nálunk itt és elküldjük neked a kérdéseket, amik segítenek megfogalmazni és megosztani másokkal a te afázia történetedet is!

Ágnes, hozzátartozó

Hogyan érkezett meg az Ön életébe az afázia? Írja le, ami először eszébe jut!

A társam stroke utáni következményeként találkoztam az afáziával. Először az jut eszembe, hogy „Mi az emberség egyik alapvető sajátsága?”A kommunikáció, a beszéd. No, ennek a hiánya, komoly lelki trauma minden ember számára.

Milyen hatással van az afázia a hétköznapjaira?

Más figyelem, sok tolerancia, együttérzés, empátia, tapintat és türelem szükséges.

Milyen hatással van az afázia az emberi kapcsolataira? Mit tanul ebből a helyzetből?

A fent említett képességeim sokat fejlődtek, s így más emberekre is másként figyelek.

Hogyan változott meg az afázia jelenléte óta a kommunikációja az érintett családtaggal és másokkal?

Úgy beszélek, hogy amit mondok, azt elképzelem, belül megjelenítem, mert azt könnyebben érti az afáziás ember (s a többi ember is).

Mondjon egy terápiás formát, eszközt, megközelítésmódot, eseményt ami Ön szerint segíti az afáziás szerettének a mindennapjait!

A szeretetteli, hasonló problémákkal küzdő sorstársakkal való együttlét, együtt tanulás.

Milyen tanácsot adna egy másik hozzátartozónak, akinek most érkezik meg az életébe az afázia?

Próbálja ki, milyen érzés lenne neki, ha ilyen baj érné. Tudatosítsa magában, hogy a beteg nem tehet erről, a betegnek sokkal rosszabb érzés ez, mint a hozzátartozónak.

Mi az, amit Ön szerint minden afáziás személynek és minden rehabilitációs szakembernek tudnia kell a hozzátartozók szerepéről?

A hozzátartozó odaadó segítsége mellett jár neki, hogy foglalkozzon magával, legyen „Énideje”, ami őt feltölti. Mentális és pszichológiai segítségadás szükséges minden szoros hozzátartozónak.

Mi az, ami még eszébe jutott és szívesen megosztaná?

Az afáziás emberekben sokkal több szeretet-erő van, mint bennünk. Finomabbak és érzékenyebbek. Sokat tanulok tőle nap mint nap. Csodálom életszeretetét és az életbe vetett hitét, bizalmát. Ha figyelünk, sokat tanulhatunk tőlük, mert a mi rohanós életünkben épp a legalapvetőbb emberi érzéseket nem ápoljuk eléggé.

2020.11.05.

Híreinket követheted

a facebook oldalunkon is, kattints ide.

Oszd meg!

Facebook
Email
Nyomtatás
Facebook
Email