Ne adjon esélyt a stroke-nak! – kampánnyal tájékoztatnak

A magyarországi stroke-ellátás kiépült, viszont a lakosság nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel – mondta el Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a lakosság pontosan tisztában legyen az életmódbeli veszélyekkel és a kockázati betegségekkel. Kiemelten fontos, hogy tájékozottak legyünk, s vészhelyzetben azonnal tárcsázzuk a mentők számát. Az információk elterjesztését célozza a most indult ‘Szívvel a stroke ellen!’ elnevezésű kampány is.
A mentőszolgálat jól működik, továbbá hazánkban 37 stroke-centrum is szolgálja a betegeket. Annak oka, hogy Magyarországon csak a betegek 3,5 százaléka kapja meg a vérrögoldó kezelést (s nem 10-20 százalék, mint Ausztriában vagy Németországban), a lakosság hiányos ismereteiben keresendő. A Magyar Stroke Társaság elnöke ugyanakkor kiemelte a sajtó fokozott felelősségét a tájékoztatásban. A tájékozottság fejlesztését célozza meg idei új programjuk a ‘Szívvel a stroke ellen!’ elnevezésű kampány, mely a stroke tünetei mellett a pitvarfibrilláció veszélyeire is felhívja a lakosság figyelmét.

A kampány egy összefogás eredménye, melyet a Magyar Stroke Társaság mellett, a Magyar Kardiológusok Társasága, az Országos Mentőszolgálat, és a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár támogatja ezt az edukációs programot.Az előző ‘Ne késlekedj’ elnevezésű kampány a gyors reakciókra buzdította a lakosságot, azzal az üzenettel, hogy ha a stroke bármely tünetét észlelik, ne késlekedjenek mentőt hívni, ne várják meg míg a családtagok hazaérnek, vagy míg háziorvosukhoz eljutnak.

A stroke ugyanis sok esetben csalóka, a tünetek sokszor átmeneti jelleggel jelentkeznek, de már ekkor is okvetlenül és gyorsan szakember segítségére van szükség. Bereczki Dániel kiemelte, ha a száj-félrehúzódást, egyik oldali végtagok meggyengülését vagy beszédelakadást tapasztalnak: azonnal mentőt kell hívni.Az idei kampány emellett a pitvarfibrilláció kezelésére hívja fel a figyelmet, ugyanis Magyarországon 300 ezer ember érint ez a betegség. A pitvarfibrilláció okozta szabálytalan szívverésben szenvedők ötször nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot. A betegség során a pitvar elektromosan dezintegrálódik, pitvarremegés (fibrilláció) jön létre. Ettől a keringés folyik tovább, mert a kamrák működnek, ám a pitvarok nem húzódnak össze, állnak vagy csillámló mozgást végeznek, a szív szabálytalanul kalimpál. Ennek következtében a pitvar öbleiben a pangó vér megalvadhat és így vérrög képződik. Mindezt az EKG kimutatja, ezt kezelni lehet és elkerülhető a belőle származó stroke – ismertette a részleteket Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Azonban a pitvarfibrilláció legtöbbször fájdalommentes és tünetmentes – néha csak a jogosítvány hosszabbításkor veszik észre – ettől függetlenül oda kell figyelnünk rá, mert az a szélütés, amit a pitvarfibrilláló beteg kap (minden ötödik szélütés ilyen) lefolyásában súlyosabb, mint a többi, és a betegek fele belehal. A Szívvel a stroke ellen kampány célja, hogy a lakosság figyelmét felhívja a megelőzésre, hiszen nem csupán a belőle fakadó stroke, de maga a szívritmuszavar is megszüntethető.

Ha a pitvarfibrillációt időben felfedezik és kezelik, megelőzhető az a tragikus eset, hogy egy ritmuszavar során vérrög képződjön a szívpitvarban, s az a keringéssel besodródjon az agy erébe, s ott embóliás stroke-ot okozzon – hívta fel a figyelmet a megelőzésre a professzor.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője ismertette, jelenleg a mentőszolgálatnál korszakos jelentőségű fejlesztések zajlanak. Átalakul a mentésirányítás rendszere, korszerű informatikai eszközökkel ezentúl a legoptimálisabb döntéseket tudják meghozni a riasztások során. Továbbá új mentőállomások épülnek, így segítik elő, hogy gyorsabban kiérjenek a betegekhez. Az OMSZ ugyanakkor reflektorfényben dolgozik, s a médián keresztül a betegekhez talán hatékonyabban tud eljuttatni fontos üzeneteket az emberekhez – emelte ki. Évente 42 ezer stroke-os eset történik, s a mentés mellett a kommunikációjuk által is igyekeznek segítséget nyújtani, ezért csatlakoztak a programhoz – mondta el a szóvivő.

További információk érhetők el: a www.pitvarfibrillal.hu honlapon.

Bokor Réka

OrientPress Hírügynökség (OPH)