Pécs – első közös utazásunk

Történt 2019. május 10-én, pénteken.

A Hangadó Énekegyüttes, az afáziával élő személyeket, barátaikat és hozzátartozóikat magába foglaló csapat, első hosszabb, belföldi utazását lépte meg idén májusban. Pécsre vonatoztunk el. A Pécsi Tudományegyetem Nevelésszociológia és Romológia Tanszéke által szervezett, V. Horizontok és Dialógusok című konferencián énekeltünk. A Csinibaba című film zenéiből összeállított műsorunkat adtuk elő. A konferenciáról további részletek az alábbi linken találhatók: http://nevtudphd.pte.hu/content/horizontok-es-dialogusok-2019.

Na de milyen is volt ez a kiruccanás? Szemezgessetek a beszámolónkból!

Koncertünk a PTE-BTK Romológia és Nevelésszociológia Tanszékén

ÚTON

Sok vacillálás és beszélgetés után végül úgy döntöttünk, hogy vonattal tesszük meg a Budapest – Pécs távot. Előnye, hogy olcsóbb mint az egy napra szóló belföldi buszbérelés, hátránya, hogy nehéz a magas lépcsőket megmászni, illetve, hogy nem háztól házig megyünk.

A MÁV-tól a megrendeles@mav-start.hu e-mail címen több nappal az utazás előtt jeleztük igényünket a mozgásukban érintett személyeknek kialakított emelőszerkezetre. A peronról a vonatkocsiba egy gombnyomásra felhúzza a platón ülő személyt – ha nem működik az elektromos szerkezet, akkor a kalauz kurblizza föl a liftet. Csak kerekesszékkel lehet használni, ezért vittük magunkkal az Afázia Egyesület négykerekűjét. Persze nem fénysebességgel működik ez az emelő, a csapattagoknak végül szinte könyörögni kellett, hogy vegyék igénybe azt, nehogy a MÁV legközelebb ne vegye komolyan a kérésünket. Ugyanakkor mondhatjuk, hogy, terápiás hatása volt a szerkezetnek, hiszen a türelmetlenebb kórustagok botot és bicegést meghazudtolva pattantak fel az IC-re. Mivel a MÁV egy beépített szerkezettel dolgozik, ezért lett egy saját vonatkocsink, a vagonban végül csak mi tartózkodtunk.

Indulás a Keleti Pályaudvarról és a MÁV által biztosított emelőszerkezet

HANGULAT

A retro lakosztályunkban saját bluetooth-os hangfalunkról szólt a zene, lehajtható kis asztalkákról majszoltuk az otthonról hozott sütiket és bio gyümölcsleveket, illetve szürcsöltük a kávét Zsuzsa termoszából és Zsófi műanyag poharaiból, majd másfél órán keresztül énekeltünk, végigpróbáltuk a koncertműsort. Zsófi ült a rögzített kerekesszékben a vonatkocsi szabad mozgásterében, és gitározott, míg Bogi hegedűszóval tarkította az egy-kétszólamú énekünket – mindeközben Pécs felé zakatolt az IC. Minden állomáson lehúztuk az ablakokat, hogy jókedvre derítsük a pályaudvaron várakozókat. Ha Sárbogárdon vagy Dombóváron hallotok valakit, aki a Csinibabát dúdolja, akkor az lehet, hogy miattunk volt!

https://youtu.be/ik-LXtymu_s

PÉCS

Pécsen Horváth Sándor, logopédus autóval várt minket a vonatállomáson és a PTE Támogató Szolgálata, Magdali Csaba vezetésével küldött egy akadálymentes minimbuszt. Több környékbeli érintett eljött a koncertünkre és még utána is ott maradtak néhányan velünk énekelgetni, beszélgetni, ismerkedni az egyetem hangulatos teraszán. Rettentő kedvesen, barátságosan és nyitottan fogadtak minket a helyiek. Mindenben segítettek, amiben szükségünk volt rá. Nagyon hálásak vagyunk nekik és nagy örömünkre szolgált a velük való találkozás. Jelen volt Komanovics István, a pécsi afáziás klub tagjai, illetve Turnacker Dalma, logopédus és Horváth Dávid, neuropszichológus is.

Örömzenélés a teraszon pécsi kollégákkal

A KONCERT

A Csinibaba című filmben szereplő dalok közül hatot énekeltünk el, plusz egy kakukktojást, gitár, hegedű és ritmushangszerek kíséretében: Csinibaba, Gézengúz, Kicsit szomorkás a hangulatom, Különös éjszaka volt, Imádok élni, Tavaszi szél vizet áraszt, Élj vele boldogan. Nagyszerű közönségünk volt, értő figyelemmel kísérték végig a műsorunkat. Itt, Pécsen is folytattuk új sorozatunkat, miszerint mindig egy érintett személy konferálja be a következő műsorszámot. Ez alkalommal Bálint Zsolt vállalta a konferanszié szerepét, aki lényegretörően és velősen, időnként saját élményeinek megosztásával vezette végig a közönséget a közel fél órás műsorunk fonalán. Hatalmas élmény volt számunkra az is, amikor a közönség velünk énekelt, illetve velünk tapsolt a dalok ritmusára.

Értő szemek és fülek

Egy új világ tárult elénk ezzel a pécsi találkozóval. Inspiráló volt számunkra a helyiekkel való megismerkedés, éneklés, beszélgetés. Szeretnénk a jövőben más hasonló eseményeket szervezni és bátorítani másokat is hasonló, városok, települések, falvak közti találkozók szervezésére! Hiszen…

“…nekem érdemes volt élni ezért…micsoda éjszaka volt!…”

 

 

Eckhardt Fanni

2019.05.27.