NYÍLT NAPOT tartanak a mentális ellátás frontvonalában helyt álló közösségi pszichiátriai szolgáltatók a LELKI EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA alkalmából október 9-én

 

Miközben sokan sírják vissza a régi idők körbekerített tébolydáit, szinte észrevétlenül dolgoznak köztünk a XXI. században elvárható mentális ellátást képviselő un. közösségi pszichiátriai és addiktológiai ellátók, ahol a hatékony orvosi gyógyítási eszközöket kiegészítik a pszichológia és a szociális munka eszközeivel. Ha kell, a betegek otthonában dolgoznak és a családtagokat is segítik. Minden negyedik embernek van esélye élete folyamán arra, hogy megtapasztalja a szorongás, a depresszió, vagy éppen a pszichózis élményét.  A mobilis szolgáltatók könnyebben jutnak el a lelki problémákkal küzdő emberekhez. A közösségi szolgáltatások sokat javítanak a rehabilitációs eredményeken és sokszor jelentősen növelik a gyógyulás esélyét.

„Az Ébredések Alapítványnál és az általa működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumban komoly mentális és addiktológiai problémák esetén is van remény a gyógyulásra. Kevesebb gyógyszert és több lelki gondoskodást kapnak a betegeink. A szolgáltatás okt. 9-én 10-18 óra között nyitva áll a látogatók előtt. Szívesen látunk érdeklődőket, érintetteket és családtagokat egyaránt. Ezen a napon akár név nélkül is kérhet bárki konzultációt, és nyitottak csoportos foglalkozásaink is. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a munkánkat és többen jöjjenek el, akiknek lelki támogatásra van szükségük. „ – mondta Dr. Harangozó Judit, az alapítvány vezetője.

15 órától 17 óráig várják egy tea melletti beszélgetésre a betérőket a Budapest II. kerületi Gondozási Központ közösségi ellátásának munkatársai. „A közösségben, a közösségért dolgozunk. A szociális gondoskodás új területe a pszichiátriai problémával élők gondozása, amellyel sokan képesek önállóbb otthoni életre.” – mondjaTörök Andrea a szolgálat  vezető koordinátora.

Szeretettel várja az érdeklődőket a székesfehérvári Egyensúlyunkért Alapítvány nappali klubja is, ahol a látogatók stresszkezelést is tanulhatnak, és megismerhetik, milyen sokat segíthet egy közösség a gyógyulásban. Dr. Lőrintz Zsuzsa, az alapítvány vezetője szerint: „Igazi csapatban dolgozunk és sokszor adjuk vissza a felépülés reményét klienseinknek. Szeretnénk megmutatni, mi a hatékony segítség útja és, hogy érdemes segítséget kérni, mert lehet gyógyulás.”

A humanizmusáról híres debreceni Nappali Kórház 9 órától szemléletformáló rendezvényt tart a Lelki Egészség Világnapja alkalmából, ahol még az ELME BAND fellépésében is gyönyörködhetünk. Dr. Szatmári Évavezetésével lehetőség van személyes konzultációra és a csoportos foglalkozások kapuit is kinyitják az érdeklődők számára.

A közösségi szolgáltatásokat nyújtó, a Pszichiátriai Gondozóval modell értékű együttműködésben dolgozó veszprémi Horgony Alapítvány sétát szervez a lelki egészségért Veszprémben, amelyhez bárki csatlakozhat. A közös(ségi )séta 14 órakor indul a Laczkó Dezső múzeumtól .  A séta tervezett 11 állomásán bemutatásra kerülnek Veszprém város nevezetességei, intézményei, majd a résztvevők zárásként az Óváros téren 30 léggömböt  engednek útjára. Dr. Balczár Lajos vezető pszichiáter fontosnak tartja a közösséggel való kapcsolatot és az előítéletek leküzdését. A pszichiátriai problémával élőkkel és az alapítvány munkatársaival együtt  a Lelki Egészség Világnapján is ezekért a célokért dolgoznak.

 

 

További információ:

Ébredések Alapítvány honlapja  facebook: Ébredések Alapítvány

Budapest, VIII. Kálvária tér 5. Tel: 3341550

Nyilatkozatot vállal: dr. Harangozó Judit pszichiáter, tel.: 06-20-825 0178

 

II. kerületi közösségi ellátás:

Budapest, II. kerület, Fillér u. 50/b.

Nyilatkozatot vállal: Török Andrea vezető koordinátor, tel.: 487 0635

 

Egyensúlyunkért Alapítvány nappali klub és közösségi ellátás:

Székesfehérvár, Sütő u. 10-12.

Nyilatkozatot vállalnak: Szabó István közösségi koordinátor, tel.: 06-30-723 6264 és Dr. Lőrintz Zsuzsakuratóriumi elnök, tel.: 06-20-910 4442

 

Debrecen Kenézy Pszichiátria Nappali Kórház:

Nyilatkozatot vállal: Dr. Szatmári Éva pszichiáter, tel.: 06-20-598 8208

 

Horgony Alapítvány:

8412 Veszprém-Gyulafirátót Eresztvényi út 26/A

Nyilatkozatot vállalnak: Dr. Balczár Lajos kuratóriumi elnök, tel: 06-70-379-8632

és Csizmadiáné Szabó Mária szolgáltatásvezető tel: 06-70-632-5995